Rieten daken

U kent ze wel: de rieten daken met daarop een dikke laag mos of een glibberige laag algen, waaronder de wilgentenen of het bindmateriaal tevoorschijn komt. De eerste gedachte die bij u opkomt is: versleten, dus vervangen. Dat wordt een flinke investering!

Een dak waar het bindmateriaal tevoorschijn komt is volgens Schoonmaakbedrijf Verschoma nog lang niet versleten! Vanaf de kap gemeten zit het bindmateriaal op circa 17 centimeter, er is dus nog voldoende riet over om het dak te renoveren. De methode die rietdekker Dennis van Verschoma toepast noemt men doordekken. Een doorgedekt dak gaat circa tien tot vijftien jaar mee!

Voor meer info : 0528-251504

Waarom doordekken en geen nieuw rieten dak?
Doordekken kent een aantal sterke voordelen ten opzichte van een nieuw rieten dak. Onderstaand deze voordelen op een rijtje:
Onderhoud van een rieten dak
Goed onderhoud verlengd de levensduur van uw rieten dak. Maar wat is nu onderhoud? Onderhoud van een rietendak is niets meer of minder dan het verwijderen van mossen en algen op het oppervlak van het rieten dak en het bijstoppen van ingesleten plaatsen.

Mossen en algen vormen na verloop van tijd een dichte laag op het rietendak Deze laag sluit het riet af van lucht en licht. Na een regenbui zal het riet langer nat blijven. Riet kan slecht tegen vocht en zal onder deze laag dus versneld wegrotten. Het verwijderen van mos noemt men kammen.

nat blijven. Riet kan slecht tegen vocht en zal onder deze laag dus versneld wegrotten. Het verwijderen van mos noemt men kammen. Het verwijderen van beginnende algengroei kan door middel van een algendodende spray. Onderstaande beide methodes verder uitgelicht:

Kammen van een rietendak
Het kammen van een rieten dak gebeurt met behulp van een simpel broodmes of een automatische heggenschaar. Met dit gereedschap wordt het laagje van mos en algen van het dak gesneden. Belangrijk is dat er niet teveel van het dak wordt gesneden, dit kost levensduur. Na het wegsnijden van dit laagje wordt het schone riet glad en strak geklopt met de dekspaan. Belangrijk is dat na het vlakkloppen, het oppervlak wordt schoongeveegd met een harde bezem.

Na de werkzaamheden zal het dak weer kunnen drogen en heeft het een langere levensduur. Ook krijgt het riet bijna de oude kleur terug en ziet het dak er als nieuw uit.

Sprayen met een algendoder
Wanneer een rieten dak door algengroei groen wordt, is het aan te raden het riet te laten behandelen met een algendoder. Wanneer het rieten dak gespoten is, zal de algengroei stoppen en na een regenbui het rietendak verlaten. Voor een goed resultaat dient een rieten dak jaarlijks te worden behandeld met een algendoder.

Een rietendak dat jaarlijks gesprayd wordt met een algendoder, gaat langer mee en ziet er schoon en egaal van kleur